La început de an se numără premiile… pentru cele mai bune restaurante din anul 2019. Premiile Restocracy se dau atât pentru locaţiile care au cucerit juriul, dar şi pentru cele mai apreciate feluri de mâncare din Bucureşti. Ca în fiecare an, în ultima săptămână din ianuarie sunt înmânate trofeele Restocacy pentru anul care s-a încheiat.
Gala Premiilor Restocracy 2020 a avut loc duminică, 26 ianuarie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, în prezenţa a peste 250 de invitaţi. O sută au fost manageri ai celor mai importante restaurante din ţară, iar peste 20 au fost ambasador străini. Au fost prezenţi jurnalişti, personalităţi din lumea de business şi juraţi, dar şi sponsori şi invitaţii lor. S-au decernat premii la categorii precum „Cel mai bun restaurant spaniol”, dar şi grecesc, libanez, românesc, fiind premiate şi cele mai bune sushi bar-uri, restaurante de peşte şi fructe de mare, plus cel mai bun chef.
Aveţi clasamentul integral şi toate premiile mai jos:
Cel mai bun restaurant din Bucureşti în 2019 – Le Bistrot Français
După bucătărie:
Cel mai bun restaurant Românesc tradiţional: Caru’ cu Bere
Cel mai bun restaurant Românesc aristocratic: Zahanaua Zexe
Cel mai bun restaurant restaurant cu Noua Bucătărie Românească: NOUA
Cel mai bun restaurant Internaţional: Joseph by Joseph Hadad
Cel mai bun restaurant Nord-Mediteranean: Poesia
Cel mai bun restaurant Sud-Mediteranean: Caju
Cel mai bun restaurant Fusion: Loft
Cel mai bun restaurant Japonez: Yuki
Cel mai bun restaurant Libanez: Piccolo Mondo
Cel mai bun restaurant Grecesc: Amvrosia
Cel mai bun restaurant Spaniol: Pata Negra
Cel mai bun restaurant Chinezesc (European): Zen Garden
Cel mai bun restaurant Urban creativ: Maison des Chefs by Mega Image
După specificul dominant:
Cel mai bun restaurant de Peşte şi fructe de mare: Raionul Floreasca
Cel mai bun Oyster & Caviar bar: Le Vivier
Cel mai bun Sushi bar: SushiRoom
Cel mai bun Steakhouse: Osho
Premii speciale:
Cel mai bun restaurant nou deschis: KANE
Restaurantul Cel mai bun prieten al copiilor: Complex Herăstrău
Cel mai apreciat show de restaurant: Locanta Jariştea
Cel mai bun chef din Bucureşti în 2019: Alex Petricean (câştigător şi în 2019)
Tinerii chefs români pe care Restocracy îi apreciază cel mai mult (Restocracy applauded Romanian young chefs) (în ordine alfabetică):
- Adrian Tihulca (Loft)
- Alex Melinte (Poesia)
- Alexandru Dumitru (fost la Bistro Ateneu)
- Alexandru Iacob (Maison des Chefs)
- Cătălin Jernoiu (BistroMar)
- Cătălin Petrescu (Argentine)
- Cristian Lazăr (Prime)
- Daniel Palici (Maize)
- Iulian Constantin (ZenSushi)
- Nicu Lică (JW Marriott Bucharest Grand Hotel)
- Nicolai Tând (La Cantine de Nicolai)
- Radu Ionescu (Kaiamo)
- Sorin Miftode (Le Bistrot Francais)
- Cătălin Bejenariu (Kane)
Menţiunile speciale “Preferinţele Restocracy” de anul acesta:
- Mesogios
- Cherhanaua Ancora
- Amalgam
Topul Restocracy al Mâncărurilor din Bucureşti în 2019:
- Peşte, cu subcategoriile peşte crud şi marinat, respectiv peşte gătit la cald
- Fructe de mare, cu subcategoriile fructe de mare crude şi marinate, respectiv gătite la cald
- Sushi, cu subcategoriile suhi, sashimi, ramen şi udon
- Steak, cu subcategoriile vită nejaponeza, respectiv japoneză
- Foie gras
- Paste, cu subcategoriile paste şi risotto
- Humus, cu subcategoriile humus şi kibby
Iată şi premiile pentru cele mai bune mâncăruri din Bucureşti, per restaurant:
Cel mai bun sushi:
- Argentine
- ZenSushi
- SushiRoom
Cel mai bun sashimi:
- Argentine
- Ginger
- ZenSushi
Cel mai bun ramen: Kanpai
Cel mai bun udon: Yuki
Cel mai bun foie gras:
- Le Bistrot Francais & Poesia (ex aequo)
- La Cantine de Nicolai
- L’Atelier
Cel mai bun steak de vită:
- JW Steakhouse
- Red Angus
- Osho
Cele mai bune fructe de mare crude sau marinate:
- Le Vivier
- La Pescaderia by Alioli
- Raionul Floreasca
Cele mai bune fructe de mare gatite la cald:
- La Pescaderia by Alioli
- Raionul Floreasca
- BistroMar
Cel mai bun peşte crud sau marinat:
- La Pescaderia by Alioli
- Raionul Floreasca
- Isoletta
Cel mai bun peşte gătit la cald:
- Fish House
- Loft
- Prime
Cele mai bune paste:
- Poesia
- Isoletta
- Roberto’s
Cel mai bun risotto:
- Isoletta
- Roberto’s
- Poesia
Cele mai bune humus şi kibby:
- Four Seasons
- Piccolo Mondo
- Sharkia
Şi mâncărurile care au ieşit cel mai mult în evidenţă şi i-au impresionat pe evaluatori (în ordine alfabetică):
- Bacalhau @ Dancing Lobster
- Black code marinat în miso cu piure de gulie @ Loft
- Bluefin tună tartare @ Le Vivier
- Burrata @ Belli Siciliani
- Crab & Scallops cu sos de lămâie @ Poesia
- Creveţi în sos de unt şi usturoi @ Mesogios
- Ebi-Ten Udon @ Yuki
- Grande Mariscada @ Dancing Lobster
- Halibut cu hamburger de quinoa şi piure de cartofi dulci @ Prime
- Kibbeh Nayeeh @ Four Seasons
- Kofta pe beţişor de scorţişoară @ Sharkia
- Muhamara @ Piccolo Mondo
- Paccheri cu creveţi roşii sicilieni @ Isoletta
- Pizza Margherita @ Borgo Margherita
- Rapăne la tigaie @ Cherhanaua Ancora
- Rasol de oaie cu orez arabesc @ Octopus
- Risotto cu dovlecei, alune şi cafea @ Roberto’s
- Tagliatelle cu vită și sos de șofran @ Caffe Citta
- Tartar de carbineros @ La Pescaderia by Alioli
- Tartar de ton @ Joseph by Joseph Hadad
- Tokana de peşte şi fructe de mare @ Raionul Floreasca
- Tomahawk (black angus USA) @ Red Angus
- Tuna tataki cu sos ponzu jalapenos @ ZenSushi
- Ramen Yokohama @ Kanpai
Premiile Nokia
HMD Global, compania care deţine licenţa Nokia pentru telefoane, a oferit două premii bucătarilor şefi participanţi în concurs, câte un telefon Nokia 7.2 cu camera de 48 MP pentru cea mai interesantă şi originală fotografie a unei mâncări (farfurii). Premiile au fost câştigate de către bucătarii şefi de la Dancing Lobster şi de la Red Angus.
În concurs au fost înscrise 40 dintre cele mai mai apreciate restaurante ale oraşului. 75 de evaluatori din peste 30 de ţări au fost în juriu, inclusiv 20 de ambasadori străini acreditaţi în ţara noastră şi oameni din business şi cultură. Restocracy a debutat în martie 2017 şi este un sistem de evaluare a restaurantelor de către George Butunoiu, fondatorul acestui proiect, alături de evaluatori independenţi.