Cercetătorii danezi au creat berea fără alcool care are gust de bere cu alcool

0
1242

Sfântul Graal al „berii şoferilor” este aici: cercetătorii danezi au inventat o metodă de a face berea fără alcool să aibă acelaşi gust ca şi cea cu alcool. Danezii au creat o astfel de bere care are fix gustul celei clasice şi o propun ca o „alternativă sănătoasă”.

Experimentul cercetătorilor a fost publicat în revista Nature Biotechnology şi ar putea fi preluat de marile branduri de bere. Metoda este mai sustenabilă decât cele actuale de producţie a berii. Vânzările de bere fără alcool au crescut masiv în Danemarca şi Europa în ultimii ani, dar încă e loc de creştere, deoarece multă lume încă evită berea cu „zero la sută”. Problema lor e cu gustul plat, fad, băutură apoasă. Lipsa aromei de hamei ar fi de vină.

Când scoţi alcoolul din bere, spre exemplu prin încălzirea sa, distrugi şi aroma de la hamei. Alte metode de a produce bere fără alcool prin minimizarea fermentaţiei duc de asemenea la o aromă slabă, deoarece e nevoie de alcool pentru ca hameiul să îşi atribuie aroma specială berii. Ei bine Simon Dusseaux şi colegii săi, fondatori ai companiei EvodiaBio au făcut o descoperire, creând berea fără alcool, dar cu aromă de hamei.

A fost produs un grup de mici molecule numite monoterpenoizi, care oferă acea aroma şi apoi au fost adăugaţi la berea fără alcool la finalul procesului de producţie. Celule de drojdie au fost transformate în mici fabrici de fermentare şi care degaja acea aromă de hamei. Moleculele sunt apoi integrate în bere şi reapare gustul clasic. Această metodă cu celule de drojdie e mai facilă decât cea actuală, care implică fermele de hamei aromat de pe Coasta de Vest a Statelor Unite.

Ai nevoie şi de 2-7 tone de apă pentru a creşte un kilogram de hamei, ceea ce e anevoios. Prin nouă metodă se consumă de 10.000 de ori mai puţină apă.