Energizantele interzise în România pentru minori, inclusiv la tonomate

0
430

Parlamentul României a luat o măsură îndelung aşteptată, care prinde bine sănătăţii tinerilor din România. E vorba despre interdicţia la vânzare a băuturilor energizante către minori. Măsura vizează inclusiv tonomatele. Amenzile pot ajunge la 30.000 de lei.

Proiectul de lege pentru comabeterea şi prevenirea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie a fost adoptat marţi, pe 20 februarie 2024 de către Camera Deputaţilor. Au fost 238 de voturi „pentru”, 12 abţineri şi doar unul împotriva. Legea spune că băuturile energizante care conţin combinaţii de carbohidraţi, vitamine, minerale şi una sau două dintre substanţele cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucunoralactonă nu pot fi vândute minorilor.

E vorba mai precis de substanţe cu efect de stimulare a sistemului nervos şi vânzarea lor în incinta unei instituţii de învăţământ, a uneia de sănătate sau a unei instituţii pentru ocrotirea persoanelor defavorizate. Legea interzice inclusiv vânzarea de băuturi energizante prin intermediul automatelor de băuturi răcoritoare, un mare câştig. Personal mă întreb totuşi cum poţi opri un minor să cumpere de la aşa ceva. Îi scanezi buletinul eventual…

Pe scurt, tinerii sub 18 ani nu mai au voie să cumpere băuturi energizante. Acum mai trebuie doar că legea să fie promulgată de către presedintelIohannis. Contravenţiile se vor constata şi aplica de către ANPC şi ANSVSA.