Festivalul „D’ale Porcului” aduce preparate proaspete de porc în Oradea, concursuri între echipe bihorene

1
1796

Azi dimineaţă a debutat festivalul-concurs „D’ale Porcului”, organizat în parcarea complexului comercial ERA Park din Oradea. Este a patra ediţie a acestui eveniment, care reuneşte 22 de echipe din Bihor, dar şi 2 echipe din Ungaria.

Acestea se întrec în preparate realizate din carne de porc, folosind carne proaspătă, de la animale sacrificate pe loc. Evenimentul a avut loc între orele 10:00 şi 16:00 şi sunt sigur că veţi mai găsi bunătăţi şi după încheierea sa. Vizitatorii au acces în zona de concurs doar pe baza tichetelor de masă care se vând în zona festivalului. Biletele aduc la pachet porţii de toroş şi cârnaţi, jumări sau caltaboşi.

7000 de vizitatori sunt aşteptaţi în acest an, iar deserturile nu lipsesc, reprezentanţii comunelor Sânmartin aducând şi plăcinte, prăjituri şi cozonaci. Purcei de lapte la proţap, slănină, cârnaţi, toate au fost disponibile la standurile evenimentului. Gazda este cunoscutul Alexandru Pop, zis şi „Văru’ Sandel”. Reţineţi că orice porţie de mâncare a costat 15 lei la eveniment, plătiţi pentru intrarea la festival.

Cine dorea să şi cumpere preparate pentru acasă, găsea untură la borcan, murături, miere sau prăjituri artizanale. La ora 11.00 a avut loc o pârjolire tradiţională a porcului, iar la final pe scenă a urcat un ansamblu folcloric. Pentru cei intrigaţi de toroş, acesta este un preparat din varza murată cu carne de porc, asezonat cu pastă de gogoşari (opţional). Include şi ceapă, smântână şi ulei. Tradiţional se serveşte în cadrul Pomenii Porcului.