Nu ştiu dacă aţi încercat vreodată cârnaţii din Timiş, dar sunt excepţionali. Fie că e vorba despre calitatea cărnii din zonă sau despre priceperea cârnăţarilor, ceva se face foarte bine acolo. Nu e de mirare deci că a avut loc un concurs de preparat cârnaţi la Tormac, o comună din Timiş.

14 cârnăţari au pregătit preparatele sub privirile atente ale juriului. Aceasta este a doua ediţie a concursului de preparat cârnaţi de la Tormac, o comună aflată la 35 de kilometri de Timişoara. Câştigătorii au fost o echipă mixtă din Bekescsaba și Tormac, pe care îi vedeţi cu trofeul în imagini.

Acest eveniment este inspirat de modelul şvabilor bănăţeni, care organizează în fiecare an „Degustarea Cârnaţilor”. Anul trecut au participat la concursul de la Tormac doar 7 producători privaţi, care fac cârnaţi în propria gospodărie, dar de această dată, evenimentul a adus 14 concurenţi. Aceştia şi-au arătat măiestria ieri, pe 17 februarie, iar doi dintre ei erau din Ungaria şi restul din zonă.

Participanţii au venit din Tormac, Otveşti, Otelec, Jimbolia, Gătaia, Cherestur, Variaş, Moşniţa Nouă, dar şi Bekescsaba. Fiecare a folosit produse din propria gospodărie, pe cât posibil. Cei din Tormac au folosit usturoi din zona locală spre exemplu. Cârnaţii au fost făcuţi de la zero în timpul concursului, iar la final cei de la căminul cultural au putut gusta preparatele, iar juriul a luat decizia.

Câştigătorii au fost cei din Bekescsaba/Tormac, urmaţi de cei din Otveşti, iar pe 3 s-au aflat cei din Moşniţa Noua. Capitanul de echipă al câştigătorilor este Borsos Lehel, de origine din Tormac, dar mutat în Bekescsaba după căsătorie. Acolo produce mezeluri tradiţionale după rețete locale. Evenimentul a fost organizat de Comunitatea Fermierilor Maghiari din Tormac și a fost sponsorizat de către Smithfield Timişoara (fostul Comtim).

Primarul din Tormac, Carol Csaki are de gând să ajute la organizarea unei ediţii mai ample la anul, optimă pentru astfel de evenimente, probabil cu un cort încălzit în Piața Cumunei. Evenimentul se va întinde pe 2 zile în 2019 şi produsele se vor extinde dincolo de cârnaţi: caltaboş, sângerete, lebăr. O menţiune specială trebuie făcută pentru pastrama de oaie şi caşcavalul de casă care au fost prezentate de echipa lui Vencel Varga din Otvești, pe care îl vedeţi mai jos (dreapta).

Sursa Foto