Festivalul Deliciilor Dulci şi al Kurtoskalacs revine la Sfântu Gheorghe după 2 ani de pauză

0
664

Încet-încet încep să apară evenimente de tip street food în peisaj, potenţate de revenirea marilor festivaluri de muzică. Sunt şi evenimente separate totuşi şi azi aflăm că iubitorii de kurtos îşi vor putea face poftele din septembrie, când se reia Festivalul Deliciilor Dulci şi al Kurtoskalacs la Sfântu Gheorghe.

Anulat în ultimii 2 ani din cauza pandemiei, festivalul va fi reluat în 2022. Are loc între 8 şi 11 septembrie la Sfântu Gheorghe şi ajunge la ediţia cu numărul 4. Are rolul de a promova cultura, tradiţiile, arta culinară locală şi include două concursuri: unul pentru cel mai bun kurtoskalacs preparat după o reţetă tradiţională şi un concurs pentru cel mai bun kurtos după o reţetă nouă.

Consiliul Judeţean Covasna încearcă de ani buni să promoveze colacul secuiesc glazurat cu zahăr ars prin diferite campanii. A tipărit pliante în 19 limbi pentru a îl promova, dar şi preparate înrudite cu acesta. Prima reţetă datează chiar de la 1784 din judeţul Covasna, menţionată în scrieri de către contesa Mikes Maria din Zabala. Cel puţin 9 alte preparate înrudite se pot găsi pe teritoriul Europei.

Dacă ne luăm după evenimentele planificate pentru ediţia de anul trecut (care nu a mai avut loc), atunci vom asista la prezentări de cărţi de bucate, târg al producătorilor şi meşteşugarilor locali, tur ciclist, evenimente pentru copii, spectacole de dans popular şi concerte (fanfara Kovats Andras, Parno Graszt etc).

Sursa foto