Festivalul Păturatei de la Ciacova – o incursiune culinară bănăţeană pe 9 iunie

0
2610

Plictisiţi de burgeri, pulled pork şi îngheţată thailandeză? Revenim pe meleaguri mioritice cu Festivalul Păturatei de la Ciacova. Aceasta este o tradiţie culinară pură din Banat, iar păturata pe crumpi este vedeta aici. Ce fel de preparat este acesta aflaţi mai jos.

Păturata pe crumpi se prepară în satele din apropierea Ciacovei încă de când primii şvabi au ajuns în acea zonă. Chiar dacă nu are popularitatea unui gulaş sau unui papricaş, este un preparat foarte apreciat în zonă. Cine vrea să deguste aşa ceva o va putea face pe 9 iunie în piaţa centrală din Ciacova. Aceasta este prima ediţie a evenimentului şi pe lângă păturată veţi putea degusta mici, grătare, tocăniţe, costiţe şi deserturi locale.

Ciacova se află la 35 de kilometri de Timişoara şi acest eveniment pune localitatea pe harta turistică a zonei. Păturata are o reţetă simplă, care implică aluat şi cartofi, dar localnicii au regandit-o, incluzând în reţetă şi carnea sau cârnaţii. Putem considera acest preparat un soi de papricaş de cartofi peste care se regăseşte un ştrudel stropit cu ulei sau untură. Totul este gătit la aburi şi servit cu murături. Acel „ştrudel” este umplut cu brânză şi smântână şi face de asemenea parte din reţeta.

Cine se află în Ciacova poate vizita Muzeul Ciacova, Casa Dositej Obradovic sau Biserica din Cebza. Pe 9 iunie la ora 17:00 are loc deschiderea oficială, iar între 16 şi 18 se face pregătirea păturatelor. La 18:00 e momentul pentru o degustare, iar la 21:00 are loc o jurizare.

Sursa foto