Finlanda a lansat berea NATO, pentru a sărbători aderarea la organizaţie

0
736

În ultimele săptămâni chiar şi ştirile culinare şi cele legate de băuturi fine au ajuns să fie legate de domeniul politic. Fie că McDonald’s a părăsit Rusia, fie am văzut diferite produse lansate în semn de protest pentru război. Acum Finlanda şi-a lansat berea tematică NATO, pentru a sărbători începutul procedurii de aderare a nordicilor la Alianţă.

Proiectul aparţine unei mici berării finlandeze din oraşul Savonlinna, care se află la doar câteva zeci de kilometri distanţă de graniţa cu Rusia. Noul sortiment de bere se numeşte Otan Oluta, iar primul cuvânt este modul în care unele ţări scriu NATO în limba lor, adică OTAN (francezii de exemplu). Numele complet al băuturii se traduce în „voi bea nişte bere” şi aparent propune un „gust de securitate, cu note de libertate”.

Berea se vinde la doze albastru-albe, respectând schema de culori a NATO. Avem şi o pictogramă cu un cavaler care ţine o halbă de bere în mână şi pe piept are busola de pe steagul NATO. Fabrica de bere care s-a ocupat de această licoare îşi trage numele de la Castelul Sfântul Olaf din zonă. Aceasta a fost o fortăreaţă medievală fondată în 1475 pentru apăra teritoriul finlandez de predecesorii ruşilor de azi.

Fabrica Olaf Brewing este administrată de familia Vanttinen, iar de când s-a viralizat pe social media, vânzările au crescut enorm. Se vând şi 2000 de doze pe zi, în condiţiile în care se vindeau o sută până acum. Deja au fost trimise spre supermarketuri şi berăria colaborează cu alţi 2 mari producători de bere pentru a extinde producţia.