Gala Vinurilor 2018 a avut loc în Castelul de la Sâncrai; 5 vinuri premiate reprezintă judeţul Alba în Anul Centenarului

0
1403

La finalul acestei săptămâni a avut loc Gala Vinurilor 2018, desfăşurată la Centrul Cultural Castel Sâncrai. Evenimentul a ajuns la a şasea ediţie şi este organizat de consiliul judeţean Alba. De această dată au fost desemnate 5 sortimente de vinuri alese să reprezinte judeţul Alba cu ocazia anului centenarului.

Este şi o desemnare cu rol turistic, care va pune Alba încă o dată pe hartă. Printre vinurile alese se numără „Vinul Unirii”, Fetească Regală al companiei Jidvei, pe care îl vedeţi mai sus. Acesta s-a remarcat la categoria producătorilor mari, iar pe lista câştigătorilor se află şi un Sauvignon/Traminer de la Domeniile Ciumbrud, cunoscut ca „Vinul Centenarului”, la categoria producători mijlocii.

Încheie plutonul 3 vinuri Sauvignon Blanc şi Riesling Italian, producţie de la Papp Peter din Aiud şi un Traminer Roz de la Ioan Iepure din Ciumbrud. Acestea din urmă se încadrează la categoria micilor producători şi au primit distincţia de „Vin al Judeţului Alba” pe anul 2018. La categoriile de producători mari şi mijlocii au fost alese vinuri pentru aromă, vechime, gust şi prestigiu, iar micii producători au avut o competiţie mai dură.

34 de mici producători s-au înscris din toate podgoriile din Alba, cu 86 de tipuri de vin. Vinurile care au trecut de 85 de puncte s-au ales cu o medalie de aur, iar pe listă se află licori bahice din Aiud, Alba Iulia, Ciumbrud, Sebeş, Cricău, Telna şi Ighiu. Jidvei se aşteaptă la vânzări de până la 1 milion de sticle pentru Vinul Unirii, lansat cu ocazia Centenarului, în condiţiile în care compania vinde anual peste 14 milioane de sticle de vin.

Sursa foto