Gault&Millau a lansat în această săptămână prima ediţie a ghidului său dedicat vinurilor româneşti, după ce lansase un ghid local gastronomic, cu cele mai apreciate restaurante. Aflam de debutul Ghidului Vinurilor în această lună şi de faptul că sunt 152 de licori incluse, iar acum avem detalii în plus.
Lista finală include 152 de vinuri de la 63 de crame, iar cel mai mare scor al unui vin românesc în clasamentul Gault & Millau este de 94 de puncte din 100. A fost adjudecat de Smerenie 2016 de la Crama Oprişor, care a fost distins şi cu premiul pentru „Cel mai bun vin roşu”. 22 de vinuri româneşti au obţinut scoruri de peste 90 de puncte, dintre care se remarcă şi vinuri roşii, albe, rose şi dulci.
Sunt unele realizate din soiuri internaţionale, dar şi autohtone. Foarte bine clasat a fost şi Cuvee Guy de Poix 2015, vin roşu Fetească Neagră, cu 92 de puncte. Celebrul Negru de Drăgăşani Prince Stirbey Rezervă s-a ales cu 90 de puncte, la egalitate cu Via Marchizului 2016. Cvartet de la 7Arts are 93 de puncte, iar Liliac de la Transylvania Ice Wine are tot 93.
La gala de lansare a acestui ghid a fost subliniat potenţialul vinului românesc la nivel internaţional, acesta fiind motivul pentru care a fost lansat ghidul Gault&Millau local. Vinurile din ediţia 2019 a ghidului au fost evaluate de către o echipă de 3 experţi internaţionali, cu cele mai înalte certificări în domeniul oenologic. Printre ei se numără Ana Săpungiu (Master of Wine), Caroline Gilby (Master of Wine), şi Isa Bal (Master Sommelier).
În perioada ce urmează ghidul acesta cu vinuri româneşti va fi lansat şi la Paris, ajungând acolo pe 8 decembrie. Va fi prezentat şi la Bordeaux în februarie 2019 la Cite du Vin.