Aţi auzit de Biotrem? Este un brand internaţional de farfurii şi tacâmuri comestibile, care a ajuns şi în România. Deja câteva restaurante şi food truck-uri au adoptat acest tip de accesorii, chiar dacă uneori costă de 2-3 ori mai mult decât cele clasice. În Cluj doi soţi comercializează farfurii din tărâţe, 100% naturale. Povestea lor o aflaţi mai jos.
Maria şi Lukasz Lichtenberg îşi vor aduce farfuriile bio inclusiv la evenimentele street food din Cluj. Tacâmurile de gen pot ţine preparate lichide sau solide fără probleme. Sunt produse doar din tărâţe şi metoda lor de realizare a fost brevetată de un morar din Polonia, Jerzy Wysocki, la final de ani 1990. Acest business a ajuns în ţara noastră de 2 ani, după ce soţii din Cluj au încheiat un contract de distribuţie cu firma poloneză Biotrem.
De altfel din Polonia provine ideea, tara natală a soţului Mariei. Tot mai multe businessuri migrează dincolo de plastic. Starbucks îţi scade din preţul unui produs dacă vii cu propriul pahar, iar KFC a scăpat de paiele din plastic. Farfuriile din tărâţe sunt uşor de recunoscut pentru că sunt de culoare maronie. Trebuie făcută şi o precizare: dacă ai de gând să mănânci ciorbă fierbinte în farfurie, nu trebuie să o laşi acolo mai mult de 20-30 de minute, altfel se înmoaie.
Folosind o tonă de tărâţe de grâu pure, comestibile se pot produce 10.000 de farfurii sau boluri. Rezultatul este un set de tacâmuri complet biodegradabile. Tărâţele sunt combinate şi cu un bio plastic, pentru a fi mai rezistente, asta în cazul furculiţelor şi cuţitelor din grăunţe. Pe viitor aceste produse ar putea ajunge şi în comerţ.
În India există şi o variantă de tacâmuri cu gust de ghimbir, ceapă sau scorţişoară, iar cuţitele şi furculiţele sunt realizate dintr-un mix de cereale.