Iată roboţii Spyce care iau locul bucătarilor, creaţi de experţi de la MIT (Video)

1168

Lista de joburi puse în pericol de robotizare şi automatizare e mare şi e pe cale să crească, incluzând şi chefii. 4 absolvenţi de MIT au creat roboţi capabili să înlocuiască bucătari, iar la începutul acestei luni a fost inaugurat restaurantul cu tehnologia aceasta, cunoscut drept Spyce.

Restaurantul se află în Boston, iar grosul preparatelor este pregătit de către roboţi. Spyce a fost inaugurat pe 3 mai şi include roboţi şi 7 wok-uri robotizate. Ingredientele sunt pregătite de oameni şi lăsate la îndemâna roboţilor. Odată ce un client îşi comandă un fel de mâncare via touchscreen, un robot mobil adună ingredientele, le porţionează şi le pune în wok-urile high tech.

Fiecare dintre wok-uri poate găti un preparat. Dacă mă întrebaţi pe mine sistemul aminteşte de acele aparate de amestecat ciment, acesta pare să fie sistemul. În general pregătirea unui preparat durează în jur de 3 minute sau mai puţin, iar o porţie de mâncare costă de la 7.5 dolari în sus. Bucătari umani adăugă la final sosuri sau condimente.

Roboţii se ocupă şi de curăţenie. Toate alimentele se servesc în boluri, cu porţii generoase şi au tematici diferite: mâncare latină, thailandeză, indiană sau marocană. Bucătarul Daniel Boulud supraveghează cu mare atenţie întregul proces. Bonus: roboţii funcţionează pe bază de energie verde, deci nu poluează deloc. Am văzut şi cafenele unde eşti servit de un robot, deci nu ne mai intriga de mult această abordare.