Încă iubim să mâncăm acasă: 9 din 10 români prefera mâncarea făcută acasă

0
287

Un studiu recent realizat de iVox și AGRICOLA arata că 9 din 10 români consideră mâncarea gătită acasă mai sănătoasă decât cea cumpărată. Totuși, gătitul rămâne preponderent o responsabilitate a femeilor, deși majoritatea românilor cred că acest obicei nu va dispărea în următorii 20 de ani.

Studiul, desfășurat între 4 și 17 iunie 2024, a arătat că peste 80% dintre respondenți apreciază mâncarea gătită acasă ca fiind mai gustoasă decât cea cumpărată, Doar 19% consideră că mâncarea din comerț este la fel de bună. Românii preferă în special rețetele tradiționale (88%), urmate de preparatele din bucătăria internațională (35%) și cele vegane sau vegetariene (11%).

Conform aceluiaşi studiu, peste 90% dintre români au crescut în familii unde mamele se ocupau de gătit. De asemenea, 25% dintre femeile chestionate gătesc zilnic, comparativ cu doar 18% dintre bărbați. În plus, 8% dintre bărbați nu gătesc deloc pe parcursul unei săptămâni, față de 2% dintre femei. În ceea ce privește competențele culinare, 32% dintre femei se consideră avansate, în timp ce doar 16,5% dintre bărbați se declară la același nivel.

Diana Stănculeanu, psihoterapeut, a subliniat că „gătitul acasă rămâne o practică stabilă, legată de nevoi umane fundamentale și așteptări culturale. Totuși, faptul că femeile sunt încă principalele responsabile reflectă caracteristici tradiționale ale societății noastre”.

Sănătatea este principalul motiv pentru care românii preferă să gătească acasă (87%), urmată de reducerea cheltuielilor (75%). De asemenea, gătitul este văzut că o modalitate de a petrece timp cu familia (51%), de a dezvolta creativitatea (36%) și de relaxare (38,5%). Cu toate acestea, lipsa timpului (64%) și oboseală (48%) sunt principalele obstacole care îi împiedică pe români să gătească mai des.

AGRICOLA a lansat recent campania „bucătari necelebri”, dedicată celor care gătesc acasă, celebrând astfel eforturile mamelor, bunicilor, taților și mătușilor care muncesc în bucătărie pentru a le oferi celor dragi preparate gustoase.

„La Agricola suntem păstrătorii tradițiilor și ai gusturilor de altădată. Apreciem preferința românilor pentru gătitul acasă și suntem bucuroși să le oferim produse de calitate, cu care pot pregăti rețete gustoase și rapide”, a declarat Cristian Călin, Managerul de Relații Publice și Comunicare al grupului Agricola.