Lanţul de restaurante Subway ar putea fi vândut; La cât este evaluată compania?

0
338

Lanţul american de restaurante fast food pe bază de sandvişuri Subway ar fi gata să fie scos la vânzare. Analiştii estimează compania la o evaluare de peste 10 miliarde de dolari. Informaţia a fost confirmată de o sursă Reuters şi una Wall Street Journal.

Procesul de vânzare este în faza incipientă, urmând să atragă oferte de la alte companii, dar şi de la fonduri de tip private-equity, conform Wall Street Journal. Subway este o companie privată şi a declarat că nu doreşte să comenteze pe seama acţionariatului şi planurilor sale de afaceri. Şi în 2021 mai apăruse această teorie, dezminţită la momentul respectiv.

Subway este un nume important în domeniul fast food, cu peste 37.000 de restaurante în peste 100 de ţări, inclusiv în România. Business-ul datează de peste 5 decenii şi este deţinut de către două familii fondatoare. În ţara noastră Subway are 38 de restaurante, iar 16 dintre ele sunt în Bucureşti. Timing-ul celor de la Subway nu e bun deloc. Dobânzile sunt în creştere, iar suma pe care potenţialii cumpărători ar plăti-o e în scădere.

Subway a debutat cu conceptul de a pregăti mâncare în fata consumatorilor pe o „staţie de lucru deschisă”, cam ca linia de asamblare într-o fabrică. Ideea a fost apoi furată şi de Chipotle şi alte restaurante. Cuvântul „sub” a ajuns să fie asociat cu sandviş în SUA, cel cu bagheta cilindrică. Lovitura uriaşă dată companiei a fost una primită cu ani în urmă, când imaginea companiei, Jared Fogle a fost arestat pentru deţinerea de materiale indecente cu minori.

Subway a pivotat mult în ultimii ani, lansând salate, tot soiul de boluri, preparate vegetariene şi vegane, meniuri cu cartofi şi platouri cu carne şi legume.