Vel Pitar s-a vândut unui gigant internaţional; Cel mai mare producător de pâine de la noi ajunge la mexicani

0
1064

Cea mai importantă tranzacţie din domeniul alimentar din 2023 în România este faptul că Velpitar s-a vândut spre un grup mexican. De altfel Velpitar este cel mai mare producător de pâine din România, iar acum aparţine de grupul Bimbo.

Tranzacţia s-a făcut contra sumei de 200 de milioane de euro, este finalizata şi urmează să fie anunţată săptămâna viitoare la bursa mexicană. Până acum Vel Pitar era parte a grupului New Century Holdings, care are afacerile coordonate la nivel local de Andrei Siminel. Compania autohtonă are un istoric de peste 24 de ani, perioadă în care a fost condusă de o echipă românească.

E cel mai mare producător de pâine şi produse de panificaţie din România. NCH România nu e la prima ispravă de gen, având până acum 27 de exit-uri din companii deţinute, plus 873 de tranzacţii de exit mai mici. Revenind totuşi la Vel Pitar, compania a avut afaceri de 586.2 milioane de lei în 2021, ultimul an pe care avem cifre. Are 1900 de angajaţi şi a atins un profit net de 68.5 milioane de lei.

Povestea sa începea în 2001, atunci când Broadhurst Investment a preluat firmele româneşti din panificaţie Mopariv Vâlcea şi Berceni Bucureşti şi le-a unit sub acest nou brand. La pachet veneau şi fabricile Granpan Tecuci şi Panegrano Cluj. E interesant că Bimbo a preluat doar Vel Pitar, dar nu şi business-ul de morărit Şapte Spice, controlat tot de Broadhurst.

Bimbo e prezent pe piaţa din 1943 şi are operaţiuni în 33 de state din America, Europa, Asia şi Africa, dar şi 197 de brutării, având cifre de afaceri anuale de 15 miliarde de dolari.