O ladă cu mandarine japoneze s-a vândut la un preţ uriaş, de aproape 10.000 de dolari

0
1020

Am auzit de fructe rare, preţioase, de fructul dragonului şi de Rhambutan, dar ce spuneţi de nişte portocale care costă aproape cât greutatea lor în aur (exagerând evident)? În Japonia a fost vândută o ladă cu mandarine la suma de 9600 de dolari. Motivul pentru acest preţ îl aflaţi mai jos.

Vorbim aici despre o lădiţă de 20 de kilograme cu 100 de mandarine japoneze, specialitatea mikan. Acestea au fost subiect de licitaţie joi, pe 5 noiembrie la piaţa Ota Market din Tokyo. Japonezii nu sunt străini de licitaţii cu preţuri absurde, dar de obicei vedem asta în primele zile din ianuarie când carnea de ton se cumpără şi pe sute de mii de dolari sau chiar milioane de dolari. Ceea ce vedem aici este prima licitaţie de mandarine satsuma, o specie celebră de citrice din prefectura Ehime, de pe insula Shikoku.

Portocalele şi mandarinele din zonă sunt unele pe jumătate fără sâmburi şi combină un gust bogat cu o aromă dulce. Au coaja uşor de curăţat şi foarte subţire, iar textura dă senzaţia că ţi se topesc în gură. Hinomaru Mikan este un tip de mandarină produs într-o zonă limitată de coastă şi reprezintă o raritate. Doar 100 de fermieri pot produce fructele la calitate optimă. Recolta din 2020 a fost una de o calitate deosebită, conform localnicilor. Cu această ocazie, a licitaţiei a început sezonul Mikan şi vom mai auzi de preţuri de acest gen.

Preţul clasic pentru mandarine premium era de 75 de dolari pentru 10 kilograme. Anul trecut se ajungea şi la 1 milion de yeni la licitaţie, adică tot aproape 10.000 de dolari. Tot în Japonia se vând şi pepeni de 27.000 de dolari. Fructele sunt tratate diferit în cultura asiatică şi mai ales în cea japoneză. Sunt legate de statutul social şi nu neapărat de o dietă anume.

Sursa foto: JA Nishiuwa Agricultural Cooperative