O universitate din Cluj îşi vinde propriile produse bio, deja foarte apreciate de localnici

0
1761

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj este cel mai nou furnizor de preparate bio din Cluj-Napoca. USAMV are un segment care acţionează ca furnizor, producător şi procesator, dar şi comerciant de produse de gen.

Sub tutela sa se află fermele Palocsay, Cojocna şi Jucu şi business-ul merge atât de bine, încât se pregăteşte şi o fabrică de bere şi cidru. Evident e vorba despre bere artizanală, care va ajunge în restaurantele din oraş. Tot în planurile USAMV se mai află şi un abator special cu carmangerie, care va fi folosit de producătorii din regiune.

La Jucu se vor înfiinţa lacuri pentru piscicultură, pe o zonă de 15 hectare. Revenind totuşi la vită, soiul Bălţata Românească este vizat aici, nu Angus-ul deja clasic, dând o şansă şi unei specialităţi locale. Cu partea de furnizare asigurată, va urma deschiderea unui restaurant în cadrul campusului Universităţii din Cluj-Napoca.

Va fi amenajată şi o şcoală de bucătari şi o reţea de magazine proprii. Ei bine, la acest capitol a fost deja făcut primul pas, fiind deschis un magazin în campusul de pe Calea Mănăştur. În lista sa de produse se află mezeluri, lapte, ouă, legume, plante aromate, iar pe viitor şi sucuri probiotice şi vin alb. Cei care se află în Cluj-Napoca vor găsi produsele USAMV sub numele de „Gourmeticus Academicum”. Instituţia a obţinut recent o medalie de bronz la evenimentul SlanăFest, pentru cârnaţii picanţi din brandul mai sus menţionat.

În 2018 apărea şi un iaurt din acest brand şi acum vin produsele de panificaţie şi vinul. Primul magazin aduce încasări de 1000 de euro pe zi.

Sursa foto