După carne crescută în laborator, azi am aflat că oamenii de ştiinţă din Finlanda au creat cafea crescută în laborator. Cercetătorii de la institutul de cercetare tehnică VTT din Finlanda au reuşit să dezvolte o metodă de a obţine cafea în laborator, fără problemele de mediu aferente culturilor agricole.
Arborele de cafea este pretenţios cu privire la sol şi climă, deci întregi ecosisteme unice şi exotice au fost distruse de om pentru a crea plantaţii de cafea. Cercetătorii din Finlanda vor o alternativă mai sustenabilă şi eco-friendly de a obţine cafea. Ea nu apare sub formă de boabe ci este crescută din celule de cafea într-un bioreactor la temperatura ideală, cu condiţii ideale de iluminare şi oxigenare.
Condiţiile şi modalitatea de creştere nu diferă cu mult de cele asociate cărnii crescute în laborator, pornind de la celule. Testele au arătat că gustul pudrei de cafea transformate în băutura care ne trezeşte în fiecare dimineaţă este identic cu cel al cafelei clasice. La fel şi mirosul şi nu poţi face diferenţa între această cafea şi cea din boabele clasice.
Pe lângă problemele de mediu provocate de plantaţiile mari, planta de cafea are de suferit şi din cauza schimbărilor climatice, care scad productivitatea plantaţiilor. Datele strânse din laborator arată că acest tip de cafea necesită mai puţine resurse şi mai puţină muncă pentru a obţine produsul finit. Cel mai mare avantaj ar fi consumul de apă mult mai redus.
Primele teste de gust ale unor experţi în cafea au arătat că acest tip de licoare este mai puţin amar decât cea clasică. Ar avea şi conţinut de cofeină mai scăzut şi aparent şi o aromă mai puţin fructată. Finlandezii estimează că vor aduce pe piaţa acest tip de cafea în 4 ani.