Restaurantele vor trebui să servească apă gratuit clienţilor; Iată detalii despre noul proiect din Parlament

0
1609

În ultimele zile a apărut o propunere de lege interesantă în Parlament, care implică un avantaj oferit clienţilor restaurantelor. Acestora ar trebui să li se asigure obligatoriu şi gratuit apă de la robinet, în restaurante, dar şi în instituţii publice.

Cumva e la mintea cocoşului această decizie, dar deschide poarta celor care vor să fenteze comenzile de băuturi şi vor „ţine masa” doar să bea apă gratis. Locaţiile trebuie să asigure apa la cererea clienţilor, iar primăriile trebuie să asigure mai nou filtre de apă cetăţenilor, tot gratuit. Acestea sunt doar propuneri, pe baza unor iniţiative legislative depuse la Parlament.

Se doreşte astfel reducerea consumului de apa îmbuteliată, dar şi consumul mai redus de băuturi carbogazoase. Înţeleg dorinţa de a combate sucurile, în ideea de a combate obezitatea, dar nu înţeleg ce au parlamentarii cu apa îmbuteliată. Ce e mai grav e aspectul semnalat de autori legii şi anume că în România nu avem o modalitate de testare gratuită a calităţii apei.

Sunt multe localuri care îşi scot cei mai mulţi bani din apă, evident la suprapreţ. La o cofetărie de exemplu apa e de obicei scumpă, dar şi în barurile din Centrul Vechi. Ce e drept la cofetării de fiţe ca Zoom Serie primeşti apa gratuit la sticlă, deci se poate şi aşa. Nici nu vrea să mă gândesc ce priviri ne vor arunca chelnerii când vom cere apă de la robinet.