România e codaşă la cafea în Europa, cu importuri sub Bulgaria, Grecia sau Slovenia

0
1244

Dacă vi se pare că românul este mare băutor de cafea, se pare că vă înşelaţi. Cel puţin la importurile de cafea stăm mai prost decât vecinii noştri. În 2017 România a importat doar 13.791 de tone de cafea, mai puţin decât Bulgaria, Grecia sau Slovenia.

Totuşi stăm mai bine decât Irlanda, Austria, Cipru sau Cehia. Uniunea Europeană a importat un total de 3 milioane de tone de cafea anul trecut, conform datelor făcute publice de Eurostat. Piaţa totală a cafelei din Europa a ajuns la 8.8 miliarde de euro în ultimul an, iar România a importat cu 10.000 de tone mai puţin decât Bulgaria. Statele UE cu cele mai mari importuri sunt Germania, cu 1.1 milioane de tone, Italia, cu 552.000 de tone şi Belgia cu 269.000 de tone.

Ca surse principale de import, Europa se bazează pe cafea braziliană în proporţie de 29%, adică 840.000 de tone, iar pe locul 2 se află Vietnam. Aceştia aduc 23% din cafeaua din Europa, adică 627.000 de tone. Şi unele ţări africane stau bine la acest capitol, dar şi câteva din Asia de Sud Est.

Aş fi tentat să spun că noi importăm mai puţină cafea pentru că avem o cultură a ceaiului, dar nu cred că e cazul. Mai degrabă suntem în rând cu Cehia, preferând berea sub orice formă în locul cafelei. Avem şi ceva prăjitorii locale, dar în marea schemă a lucrurilor acestea sunt doar proiecte din pasiune şi procente mici din piaţa cafelei de la noi. Ar fi interesantă şi o distribuţie a soiurilor de cafea cele mai importate.

Sincer credeam că specialitatea din Etiopia e ceva mai apreciată pe sol european.