S-a inventat grătarul care face o friptură perfectă în doar 90 de secunde: Seergrills Perfecta

0
285

Dacă aţi aruncat un ochi zilele astea pe Internet sau chiar şi la TV, aţi remarcat că a fost ceva show tech în SUA, în Las Vegas, CES 2024. Pe lângă televizoare transparente, automobile autonome şi ochelari VR/AR au fost prezentate şi… grătare cu AI. Unul e capabil să gătească o friptură de la zero în doar 90 de secunde.

Cei de la Seergrills au prezentat în Las Vegas un grătar numit Perfecta, care foloseşte AI-ul pentru a duce friptura la stadiul perfect de gătire în doar 90 de secunde. Costă 3500 de dolari şi avem de-a face aici cu un startup din Marea Britanie, care include ingineri şi dezvoltatori de produs. Perfecta a fost probat cu o friptură de vită groasă de 2.5 centimetri, care a fost gata în sub 2 minute.

Designul e ciudăţel, aduce mai mult cu un cuptor cu ferestre transparente, decât cu un grătar clasic. Ar fi interesant cum au făcut britanicii să accelereze procesul de gătire până la 10 ori faţă de cel clasic. De fapt, ceva-ceva ştim, deoarece sunt două arzătoare aici, unele verticale pe bază de infraroşu, care gătesc ambele părţi ale fripturii simultan.

Asta grăbeşte procesul, dar elimină şi nevoia de a întoarce carnea pe cealaltă parte. Seergrills afirmă că arzătoarele ajung la 900 de grade Celsius şi grătarul poate garanta că marginile sunt crocante, mulţumită unei încălziri la 360 de grade. AI-ul analizează nivelul de pătrundere şi calculează temperatura ideală în funcţie de ce aliment pui acolo.

Senzorii detectează grosimea fripturii, puiului şi altor preparate, iar arzătoarele se mişcă automat spre şi dinspre mâncare. Doar fum şi vapor de apă sunt evacuate în hota de sus. Grăsimea este colectată într-un vas de dedesubt. Există şi mod rotiserie şi mod cuptor, pentru pizza şi pui de shaorma, plus mod Chef, care asigură control manual complet.

Toate acestea la 3500 de dolari şi există şi un căruţ pentru a transporta grătarul afară.