După magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu şi diferite alte preparate neaoşe certificate drept protejate naţional şi european, avem încă un preparat ajuns la acest nivel. E vorba despre salata cu icre de ştiucă de Tulcea.
Salată cu icre de ştiucă de Tulcea a primit protecţia naţională a sistemelor din domeniul calităţii. Totul se face în conformitate cu legislaţia europeană şi naţională, iar producătorii care au primit protecţie naţională o vor solicita şi pe cea europeană în curând. Din 6 mai 2018 acest produs va avea dreptul de a afişa un logo naţional, iar producătorul sau va avea dreptul de a comercializa produse din clasa 1.7.
E vorba despre peşti, moluşte, crustacee proaspete şi produse derivate sub numele de „Salată cu icre de ştiucă de Tulcea”. Să sperăm că nu va exista o zonă gri şi ambiguă cum am tot văzut în pieţele agroalimentare cu „brânza de la sibieni” sau „pepenii de Dăbuleni”, uneori aduse din alte ţări. Pentru a ajunge la o certificare de gen există şi un şablon al produsului ideal.
Salata cu icre de acest tip este o „cremă de culoare alb, alb-gălbui obţinută din mininum 29% icre”. Din această cantitate minim 15% sunt icre de ştiucă cu bobul întreg şi 14% icre de peşte deltaic şi familia Percidae, plus ulei de floare-soarelui, apă carbogazificată, sare gemă neiodată şi zeamă de lămâie.
Alte produse înregistrate european sunt Magiunul de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac Afumat din Ţara Bârsei şi Teleamaua de Ibăneşti.