Târgul Comunităţilor Rurale promovează cultura gastronomică din Sibiu pe 17 iunie 2018

0
1235

În acest weekend are loc Târgul Comunităţilor Rurale, ediţia a XII-a, un eveniment pe bază de tradiţii şi cultură gastronomică de pe Valea Hârtibaciului. La acesta participă comunitatea din Roşia, judeţul Sibiu şi totul se desfăşoară pe 17 iunie 2018 la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Târgul de ţară.

Are loc între orele 10:00 şi 16:00 şi se află sub egida Anului European al Patrimoniului. Zona de desfăşurare este cunoscută şi ca Muzeul ASTRA, iar Comuna Roşia va fi reprezentată de cei mai faini gospodari şi meşteşugari ai săi la eveniment. Vor fi preparate mâncăruri şi produse tradiţionale şi prezentate obiceiuri şi dansuri din zonele respective.

Meşteri, artişti, dansatori, artizani vor fi prezenţi, cu produse specifice Văii Hârtibaciului. De altfel ansamblul de dansuri populare al Asociaţiei Elijah va prezenta dansuri faimoase ale acelei zone. Un ansamblu de acordeonişti îi va acompania. Pe noi ne interesează mai degrabă preparatele culinare totuşi precum hencleş, plăcinte, pâinea făcută în casă, mierea sau produsele apicole de tot soiul.

Vor fi şi brânzeturi produse artizanal, totul stropit cu ţuică de casă. Pentru că m-a intrigat acel hencleş, aflaţi că aceasta este prăjitura cea mai celebră a saşilor. Se poate prepara în varianta simplă, cu ou, dar e şi o versiune cu griş şi smântână. Ingredientele sunt calculate „la masă”, aluatul fiind întins pentru a acoperi toată masa de bucătărie.

Reţeta include zahăr, faină, ouă, unt topit, ulei, sare, drojdie, lapte şi coajă de lămâie. La versiunea cu griă şi smântână se mai pune şi vanilie şi esenţa de rom. O plăcintă cu adevărat dolofană aş zice.

Sursa foto