Uber Eats se retrage din România, dar şi din alte 7 ţări; Iată posibile motive

3
1391

Am fi crezut că în această perioadă de izolare serviciile de livrare de mâncare vor înflori, dar cel puţin unul nu o duce bine în România. Săptămână a început cu anunţul că Uber Eats se retrage din ţara noastră, dar şi din alte 7 teritorii. Speculăm pe seama motivelor mai jos.

Operaţiunile Uber Eats vor înceta în România de pe 4 iunie, dar şi în Cehia, Egipt, Honduras, Arabia Saudită, Uruguay şi Ucraina. Uber va transfera operaţiunile Uber Eats din Emiratele Arabe Unite spre firma Careem. Grupul nu va pierde prea mult cu această mutare, mai precis 1% din comenzile brute şi 4% din pierderile din primul trimestru din acest an. La noi Uber Eats a fost activă 2 ani şi oferea servicii de livrare de mâncare în Bucureşti, Iaşi şi Timişoara.

Mâncarea sosea în automobile şi vehicule pe 2 roţi, inclusiv pe biciclete. În 2019 Uber Eats anunţa că avea 700 de restaurante partenere în ţara noastră, dar se pare că nu a fost de ajuns. Pe piaţa locală concurenţa este acerbă cu rivali ca Foodpanda, Takeaway, Glovo şi mai nou Tazz, fostul Eucemănânc preluat şi rebranduit de eMAG. Cât despre cauzele posibile, un motiv ar fi comisioanele mari luate de la restaurante faţă de concurenţă (am auzit ceva de 30% ba chiar 50%), plus taxa de livrare de 7.5 lei, chit că aveai comenzi mari sau mici.

E drept că erau şi unele vouchere care aduceau gratuitate la livrare. Lumea s-a plâns şi de timpi de aşteptare mari şi de livratori care nu găseau bine adresele (din ce am citit pe Facebook).