Un afacerist coreean creşte ciuperci Shiitake, pepene şi ridichi uriaşe în Prahova

0
2076

Românul a început să aibă gusturi tot mai rafinate, pe mesele de la noi găsindu-se tot mai des trufele şi preparate asiatice. Ca atare piaţa e deschisă şi pentru preparate inedite şi hibrizi. Asta încearcă să ofere un afacerist coreean localizat în Prahova, care cultivă ciuperci Shiitake, pepeni cu gust de pere şi ridichi uriaşe, care pot cântări şi 8 kilograme.

Legumele sunt trimise la export şi afacerea merge excelent. Lee Jong Su a început producţia pentru consum propriu în 2009, iar acum a trecut la business. Cele mai căutate sunt ridichile coreene, care pot ajunge şi la 8 kilograme greutate. Şi ciupercile Shiitake au mare căutare, ca şi pepenele galben ce are gust de pere. 10 solarii au fost montate pe un teren care nu fusese utilizat de 7 ani.

Acolo au fost însămânţate legumele şi fructele coreene. Lee a început cu varză şi salată din peninsula natală, iar clienţi îi erau coreenii din Mangalia şi Bucureşti. Ulterior a mai câştigat mulţi alţii, din Olanda, Austria, Germania şi multe altele. Există şi supermarketuri mari de la noi care s-au abonat la acele solarii. E vorba exclusiv despre legume bio aici şi despre seminţe aduse direct din Coreea.

Salata China, ridichea albă, susanul negru sunt alte soiuri inedite cultivate de coreean. Ridichile sunt de 3 tipuri: mici, de vară (care pot ajunge foarte mari, de 8 kilograme) sau de toamnă, care ajung la 2 kilograme. Solariile din Cocorăştii Colţ au 13 angajaţi, care pun răsadurile în această perioadă. Trebuie spus şi că ciupercile Shiitake au atât rol de aliment, cât şi de medicament.

Totul este bio, pe bază de îngrăşământ natural, fără chimicale.