Ce mănâncă astronauţii americani în spaţiu de Thanksgiving; Iată meniul selectat de NASA

1
1987

Dacă unii preferă să îşi transforme curcanul sau puiul de Thanksgiving în alien, alţii au un meniu ceva mai inedit şi frugal de această sărbătoare. E vorba despre astronauţii de la NASA, care au sărbătorit în cosmos sosirea pelerinilor pe continentul american. Cu ce au prânzit şi cinat aflaţi mai jos.

Echipajul ISS Expedition 53 este cel care a petrecut sărbătoarea în orbită, bucurându-se de o masă pregătită special. 3 dintre cei 6 membri ai echipajului sunt din State, dar asta nu înseamnă că nu au gustat şi ceilalţi. În meniu se află curcanul, piure-ul, sosuri şi cartofi dulci caramelizaţi. Faţă de pământeni astronauţii nu îşi pot lua zile libere în spaţiu, deci mai greu cu savurarea curcanului şi somnul de după, provocat de triptofan.

Alimentele speciale pentru Thankgiving le-au sosit astronauţilor pe 14 noiembrie odată cu 3500 de kilograme de materiale ştiinţifice. Încărcătura a adus şi un bonus, sub formă de pizza şi îngheţată. Probabil vă întrebaţi cum arată curcanul totuşi pentru masa lor de sărbători. Totul este pregătit la Space Food Research Facility, la Universitatea din Texas.

Acolo oamenii de ştiinţă trebuie să reuşească să creeze alimente care să fie pline de nutrienţi, gutoase şi să reziste la drumul spre Staţia Spaţială. Totul este depozitat în mici pacheţele sigilate şi procesate la temperaturi ridicate, pentru a scăpa de microbi. Odată scoase din pachet, alimentele sunt gata de consum. Există totuşi şi un aparat special de încălzit mâncarea, util în cazul curcanului spre exemplu.

Unele alimente vin deshidratate, sau îngheţate şi au nevoie să le fie adăugată apă înainte de consum. Un exemplu este umplutura pe bază de pâine de porumb. Mai toate dressing-urile şi sosurile au aceeaşi soartă, venind sub formă de praf. Noroc că tarta de mere rezistă în mare formă la drumul în spaţiu…