Cele mai bune 50 de restaurante din lume sunt anunţate oficial; Locul întâi este ocupat de o osterie din Modena

0
2231

Pe lângă stele Michelin, includerea în ghidul Gault & Millau şi alte distincţii speciale, cele mai bune restaurante de pe glob mai aspiră şi la includerea în topul „The World’s 50 Best Restaurants”. Aceasta este o listă realizată de către revista britanică „Restaurant” şi marii câştigători au fost anunţaţi pentru ediţia din 2018 ieri în cadrul unei gale organizate în Bilbao.

Pentru a desemna câştigătorii se iau în calcul sondaje la care participă bucătari din toată lumea, gurmanzi şi critici de restaurante, dar şi reprezentanţi ai mediului HoReCa. Pe lângă clasamentul principal apare şi lista Chef’s Choice, unde sunt ordonaţi cei mai apreciaţi chefi din toată lumea. În acel caz voturile vin de la cei 50 de chefi câştigători anul precedent.

Nu e vorba aici despre localuri clasice, în general câştigând locaţiile cu haute cuisine sau gastronomie moleculară. Până acum cele mai multe distincţii le-au strâns elBulli şi Noma, primul fiind desemnat cel mai bun restaurant din lume 3 ani la rând, iar apoi Noma făcând la fel între 2010 şi 2012. În 2014 a câştigat tot Noma, iar anul trecut câştigătorul a fost Eleven Madison Park, restaurant din New York.

Ei bine noua gală are câştigătorul Osteria Francescana, a lui Massimo Bottura. Această locaţie mai câştigase şi în urmă cu 2 ani, iar pe locul 2 în ediţia 2018 se află El Celler de Can Roca din Catalunia. Mirazur din sudul Franţei se află pe locul 3, iar Eleven Madison Park, câştigătorul de anul trecut e pe locul 4. Meniurile de la Osteria Francescana costă în jur de 250-270 de euro.

Acest restaurant din Modena a fost înfiinţat în 1995 şi se ocupă cu mâncarea din curentul modernist. Are 3 stele Michelin, nu are dress code şi toţi criticii îi laudă lipsa de pretenţii şi fiţe, dar preparatele ar fi chiar „mai surprinzătoare” decât le descriu recenziile. Meniul restaurantului include homar cu două sosuri, acid şi dulce, branzino cu sos hollandaise, purceluş de lapte cu murături şi oţet balsamic şi spaghete gatite în supă de crustacee, cu tartar de crevete roşu şi legume.

Tortellini şi ragu sunt realizate artizanal din ingrediente locale. Lista celor 50 de restaurante premiante se află aici.