Degustăm preparatele Punct Calif: cool şi tineresc cu siguranţă, dar mai e de lucru…

1
3373

Ce s-a ivit în ultima săptămână în Auchan Titan? Ce s-a iţit după o super trolleală de la Calif spre Dristor? Noul brand Punct Calif, care se vrea a fi un concept fresh, după Calif şi Condimental. Această a treia abordare a debutat cu un restaurant deschis, fără pereţi şi margini, o locaţie cu tejghea, lounge şi preparate noi. Sunt 4 mari şi late, le-am degustat şi aflaţi dacă merită sau nu mai jos.

Ambianţa

Îmi place lookul metalic al locaţiei şi discreţia brandului. Se pune mare accent pe deschidere, vezi lejer în bucătărie, tegjheaua nu e înaltă, poţi să faci câte poze vrei şi tot metalul acela dă senzaţia şi vibe-ul de club industrial german. Zăbrelele de sus posibil să inspire altceva. Zona de lounge e cam strâmtă şi are un stâlp cu extinctor fix în mijlocul ei, dar o ajută mult minimalismul şi posterele psihedelice, plus iluminarea.

Un lucru e sigur: Calif e atipic în peisajul Auchanului, Titanului şi zonei Ozana. E ca şi cum ai aduce Rammstein într-o cârciumă cu romanţe.

Servirea

Servirea merge foarte rapid pentru că preparatele sunt gata deja, pregătite pe jgheaburi metalice, doar să alunece spre angajat. Am văzut o coadă de 20 de persoane evaporându-se în câteva minute. Mă rog e posibil să nu aibă ce vrei, dacă e pe final de zi, cum am prins eu doar carne de vită rămasă înainte de închidere şi fără carne de pui.

Sosuri îţi pui singur in mini casolete, dar mare atenţie cât de tare apeşi pe mânerul dozatorului, că te poţi stropi. Persoanele de la Punct Calif sunt super amabile, glumeţe, prietenoase şi nu comentează dacă vrei să faci poze pentru Instagram sau Facebook. Atenţie să nu uitaţi sucurile, pentru că am păţit. Şi atenţie să nu uitaţi şi sosurile pentru că am văzut şi pe cineva păţind asta.

Băutura

Nimic de zis la băutură, au sucuri de la Pepsi, adică Mirinda, Pepsi şi 7up. Nu am văzut cafele, beri şi din păcate nu poţi face meniu cu apă. Nici limonadă nu par să aibă în primă fază.

Mâncarea

Lucrurile sunt foarte simple aici, avem 4 preparate mari şi late: Zed Kebab, Dil Kebab, Falafel în Lipie şi El Clasico Kebab. Şochează din start preţul lui Zed Kebab, doar 6.99 lei. Cine îşi face meniu din orice preparat adaugă încă 2 lei pentru cartofi şi sos şi încă 2 lei pentru suc. Din ce am înţeles dacă înlocuieşti puiul cu vita costă încă 2 lei.

În prima zi de lansare produsele erau împachetate într-o hârtie albă fără suflet, dar la a doua mea degustare aveau brandingul gata, cu ambalaj negru cu buline, ca o rochie de fată veselă care ştie ce vrea de la viaţă. Zed Kebab aminteşte de textura unui „portofel” Fornetti şi are o grămadă de legume, ceva sos şi cam puţin pui. Mie mi-a plăcut că e fraged şi moale, dar cea mai bună descriere a lui este: salata a la russe pe un Fornetti.

El Clasico Kebab este shaorma clasică, cu murături, carne, sos, doar că fără cartofi, care sunt vânduţi separat. Am văzut lumea supărată că se pun prea multe legume, mai ales morcovi şi în bucăţi mari. Nu am o problemă cu asta, dar aş fi apreciat extra murături. Dil Kebab adaugă şi brânză în ecuaţie, dar nu prea am simţit-o la prima degustare cel puţin, mai ales dacă ai ales vită, care îi acoperă gustul.

Nu vă asteptaţi aici la fulgi sau bucăţi de vită ca la shaormeriile clasice, pentru că Punct Calif foloseşte carne tocată. Asta înclină puţin balanţa gustului spre hamburger sau chiftele, mai mult decât shaorma de vită. E gustul acela de „ground beef”, vită tocată, care e diferit de shaorma de vită, deci e altceva decât ce te aştepţi. Cartofii sunt cam sleiţi şi moi, dar la 2 lei nu aveam pretenţii prea mari ce e drept.

Lipiile sunt groase şi înfăşurate cum trebuie, nu se desfac cum păţesc mereu la Socului Kebap (blestemul a prea multe ingrediente) şi de departe preferatul meu a fost falafelul. Chiftelele vegetale din falafel sunt perfecte, iar combinaţia de legume este excelentă. O să te sperii puţin că ai ambalajul roşu, falafelul roşu, farfuria roşie, gura roşie. E de vină varza roşie probabil, poate şi ceva sosuri (la Califul vechi ar fi pus şi rodie, dar nu pare cazul aici).

Frăgezimea falafelului e maximă şi alunecă pe gâtlej minunat, uns de legume. Uitându-mă acum peste fotografiile primei degustări văd că vita de fapt e în bucăţi, dar a doua oară a fost tocată, deci cred că oamenii caută reţeta ideală. Eu o să mă întorc pentru falafel asta e sigur. Cât despre sosuri, e OK maioneza light, dar gorgonzola nu îmi place deloc şi sunt un fan al său în general, mai ales pe piept de pui sau în pizza.

Există şi o maioneză cu usturoi foarte bună şi am văzut că în fiecare zi e altă colecţie de sosuri, ceea ce e tare.

Concluzie

Punct Calif e sub Calif ca varietate şi sub Condimental ca ingrediente premium. E o versiune mai light de locaţie Calif, cu mâncarea pregătită deja, vreo 4-7 variante clare de preparate şi ceva varietate la sosuri. Îmi place că au o versiune ieftină cu acel Zed, care e ideal pentru un prânz de liceean, dar asemănarea cu Fornetti nu îmi iese din cap. Nu prea îmi place carnea, pentru că cea de vită e tocată şi cam banală, iar cea de pui are gust de fiert.

Cartofii sunt cam moi şi sleiţi, dar falafelul e perfect cum trebuie să fie, vegetal, moale dar cu textura OK, cu multe legume şi umezit de ceva sos. Atmosfera e OK, e coadă mai mereu, locul pare un hit. Încă se lucrează la definitivarea abordării sale ca design, look, ingrediente, branding. Preţurile sunt clar mici şi accesibile şi asta a adus şi ceva rabat la calitate.

Pot să zic că îi puteţi ignora pe cei care au comentat că li s-a făcut rău când au mâncat de acolo, pentru că am mâncat de 3 ori şi nu am păţit nimic. Îmi place că nu se exagerează cu nimic, că mâncarea e relativ light. Când zic „exagerează” îmi amintesc de acea seară de decembrie 2017 când am udat o masă la Calif Iancului cu uleiul care îmi picura din shaorma. Not cool!

Deci light la ingrediente, la preţ, la abordare. Un Calif mai light, mai de vară, mai tineresc. Mai e de lucru.

Preţuri şi amplasare:

  • Zed Kebab – 6.99 lei
  • Sos + cartofi – 2 lei
  • Suc – 2 lei
  • Dil Kebab Vita – 15.99 lei
  • Falafel – 13.99 lei
  • El Clasico Pui – 14.99 lei

Punct Calif e prima locaţie de genul şi se afla pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 33A, lângă Mian şi fata în faţă cu Salad Box şi KFC, în zona de food court. Deschide la 10:00, închide la 22:00.