Restaurantele vor putea rămâne deschise pentru cei vaccinaţi şi la rate de infectare de peste 6 la mie

0
247

Astăzi Bucureştiul şi oraşul Cluj-Napoca au trecut de rata de infectare de 6 la mie, ducând imediat la propagarea veştii că restaurantele se vor închide în următoarea perioadă. Acest lucru era inclus în reglementările de până acum, dar premierul Florin Cîţu a revenit asupra deciziei şi a adăugat că restaurantele pot rămâne deschise pentru vaccinaţi, asta indiferent de rata de infectare.

Vă reamintesc că de o săptămână se practică deja accesul la restaurant, food court la mall, pub, sală de fitness şi alte amplasamente de la interior cu certificatul verde. Premierul a discutat cu Raed Arafat şi a ajuns la concluzia că depăşirea ratei de 6 la mia de locuitori nu trebuie să dea o lovitură celor din HoReCa. Astfel restaurantele şi terasele vor rămâne deschise pentru persoanele vaccinate, indiferent de incidenţă.

De văzut şi cum se va proceda cu ora de închidere şi dacă ea se aliniază orelor scurte ale magazinelor sau ale restricţiilor de circulaţie (18:00 şi respectiv 20:00) în weeked şi vineri. Un restaurant poate rămâne deschis indiferent de incidenţă câtă vreme personalul său e vaccinat, iar toţi clienţii care îi calcă pragul sunt vaccinaţi. Vechea variantă a hotărârii arăta că atunci când incidenţa ajungea la 6 la mie într-o localitate se închideau cafenelele şi restaurantele la interior, dar şi terasele, fiind permisă doar livrarea la domiciliu.

Se discută acum despre aplicarea unei relaxări doar pentru vaccinaţi şi în domenii precum divertisment şi concerte. Este în discuţii şi accesul celor care au certificat verde în urma unui test sau trecere prin boală. Vă reamintesc că odată cu pragul de 6 la mie începe şi carantina între orele 20:00 şi 05:00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, iar magazinele se închid la 18:00.