Şeful ANAF vrea să scape de borcanele de bacşişuri din restaurante

0
520

Acum că de la începutul anului ne-am obişnuit să lăsăm bacşiş şi cu cardul la restaurantele din România, e pe cale să moară un obicei prezent de când lumea în baruri şi restaurante. Şeful ANAF, Lucian Heiuş a pus gând rău „borcanului cu bacşişuri”.

Heiuş a declarat că borcanul cu tips de pe bar nu mai este legal, afirmând şi că Fiscul nu a efectuat controale în acest sens, cel puţin nu încă. Oficialul doreşte fiscalizarea bacşişului, deoarece aşa prevede legea. Până şi Lucian Heiuş a declarat că acel borcan cu 100sfss-200 lei nu reprezintă o sumă mare, dar e totuşi o ilegalitate. Nefiind un fenomen grav, ANAF va face verificări în acest sens doar dacă există sesizări cu privire la restaurante sau baruri care aplică politica.

Şeful ANAF a mai declarat şi că nu a întâlnit până acum restaurant unde să îi fie refuzată plata bacşişului cu cardul. Problema e că nu se ştie cât s-a încasat din impozitul pe bacşiş, deoarece el intră în categoria de impozite de natură salarială, din totalul sumei declarate. Aparent fiecare firmă trebuie să îşi facă o procedură proprie internă pentru distribuţie a bacşişului, în funcţie de angajaţi (chelner, bucătar, barman, barista, debarasator).

Ni s-a promis şi o analiză la final de trimestru pentru a vedea ce impozit aferent salariilor s-a plătit şi a fost cota pentru bacşiş.