Pentru că am tot vizitat burgerării în ultima vreme, am zis să o mai dăm şi pe deserturi şi ce poate fi mai bun decât o gofră? Ştiu că pare un desert simplu, dar dacă e făcut cum trebuie pică la fix ca acel „ceva dulce şi cald” de care ai atâta nevoie iarna. Am degustat gofrele de la Famous Waffles, food truck care tot mişună prin Bucureşti şi pe care îl găsisem la Santa’s Food Truck Festival în Bucureşti. Famous Waffles are şi locaţii proprii în malluri din Bucureşti şi Timişoara.

Waffles sau gofrele sunt un produs de patiserie originar din Belgia. Sunt un preparat realizat folosind aluat copt între două plăci încinse care îi oferă acel aspect de „caiet de matematică”. Există multiple variante de gofre pe glob, cea mai generică fiind cea pătrăţoasă gen napolitană din supermarket. Precursorii acestor waffles au fost găsiţi încă din Evul Mediu timpuri, atunci când mecanismele metalice folosite pentru a încinge aluatul erau imprimate cu scene biblice.

Pe atunci preparatul se numea „oublie” şi era pe bază de apă şi faină, iar după Cruciade a primit şi alte ingrediente, precum floarea de portocal. Fast forward în ziua de azi, când waffles au ajuns comfort food, numai bun de mâncat după ce ai băut cu 3 beri prea mult în Centrul Vechi sau la un festival. Am mâncat nişte waffles geniale la Summer Well şi le-am căutat rivalul la Famous Waffles.

Ambianţa şi servirea

Aici nu sunt foarte multe de zis, pentru că experienţa de food truck e simplă. Era o seară cu o ninsoare spontană şi toate truckurile şi artiştii de pe scenă din IOR îşi strângeau calabalâcurile pentru a fugi din calea viscolului. Cred că am fost ultimul şi singurul client din acea urgie. O camionetă galbenă şi pătrăţoasă imprimată cu „Keep Calm şi Eat Waffles” îşi aştepta prietenoasă clienţii.

La 10 lei gofra lucrurile sunau bine şi plăteai încă 1 leu per topping. Borcanele de Nutella erau scoase la înaintare, ca şi bananele şi acele mecanisme circulare pe care se încingea aluatul erau perfect la vedere pentru curiosul ca mine. Lista de ingrediente şi toppinguri era generoasă, de la Nutella la crema de brânză dulce şi de la ciocolată neagră la kiwi.

Angajaţii erau prietenoşi şi setupul era simplu, ca într-o bucătărie minimalist utilată. Vedeam un blender, câteva containere cu ingrediente şi un cântar de bucătărie, plus „fiarele” circulare cu model pătrăţos. Totul era frumos împodobit de Crăciun, cu beteală şi chiar şi un brăduţ mic. Din ce am văzut 4 cuptoare electrice circulare funcţionau simultan la foc automat pentru a realiza gofrele.

Servirea a fost destul de rapidă, undeva între 5 şi 10 minute, care s-au simţit totuşi ca o eternitate pe viscol.

Mâncarea

Servite în pliculeţe cu model de cuptor de waffles, preparatele au forma rotundă, dar sunt îndoite în două, dând senzaţia unui sandwich pufos. Am cumpărat un waffle cu kiwi şi caramel şi unul cu Nutella, banane şi biscuiţi. Deşi am parcurs jumătate de Bucureşti şi am prins şi o vreme geroasă, waffles s-au păstrat moi, pufoase şi destul de calde.

Cantitatea de ingrediente de la interior a fost suficientă, nici prea multă Nutella să te mânjeşti pe tot trupul, nici prea puţină să mănânci doar aluat. Dacă de la Nutella şi banane ştiam la ce să mă aştept, kiwi plus caramel a fost o surpriză. E un gust light, e ca şi cum ai mânca îngheţata caldă transformată în şerbet uns pe pâine prăjită îmbibata în îmbrăţişarea unei mame. Prea mult? Prea departe? Niciodată de ajuns.

Nu ştiu de ce, dar gofrele au ceva matern. Sunt genul de mâncare pe care ţi-o face mama când eşti răcit, sau poate e doar un clişeu din filmele americane. Cert e că spre deosebire de gogoşi şi clătite, aceste gofre nu mi-au picat greu deloc. Erau perfect de pufoase, nu erau deloc înnecăcioase şi aveau cât trebuie umplutură.

Garantez că e bine să luaţi mai degrabă două waffles decât una, pentru că una nu va fi de ajuns. Textura aceea pufoasă, cu marginile pătrăţoase care apasă pe cerul gurii e super plăcută, inedită faţă de alte deserturi. Marginile acelor pătrate scoase în evidenţă de cuptorul rotund sunt uşor crocante, gâdilând cerul gurii, mai ales când sunt fierbinţi.

Chiar dacă nu a fost cazul aici, vă zic din proprie experienţă că durează mult ca gofrele fierbinţi să se răcească, deci veţi avea ceva de aşteptat. Eu m-am fript în vară pentru că mă grăbeam să termin bunătatea, deoarece începuse concertul la Summer Well. Şi tocmai mi-am dat seama că acel food truck nu era Famous Waffles, pentru că era roşu şi punea prea multă Nutella.

Revenind la Famous Waffles totuşi, apreciez echilibrul ingredientelor şi faptul că gofrele în sine nici nu sunt prea lichide, pleoştite sau moi, nici prea tari sau predipuse la întărire. E genul de desert care se poate mânca la fel de bine cu mâna sau cu tacâmuri, cu zero murdărire, dacă nu se face abuz de umplutură.

Concluzii

Să vii îngheţat de afară, pe viscol, îngrijorat că ţi-au curs waffles în Taxify şi să le găseşti încă moi şi calde ca sânul iubitei e o epifanie plăcută. E drept că am ca termen de comparaţie experienţa de asta vară, care a fost opusă, dar Famous Waffles au picat la fix. They hit the spot cum zice americanul. Gustul a fost pe placul papilelor mele şi am uitat să vă spun că nici nu sunt exagerat de dulci, poate de aceea le puteţi face şi ceva mai amare, cu nucă şi migdale, dacă vă place aşa ceva.

Marea problemă la Famous Waffles e că e greu să te opreşti la doar o gofră. Preţul e rezonabil şi varietatea de toppinguri e impresionantă. Mă intrigă faptul că au şi M&M ca opţiune, plus dulceaţă de vişine şi ciocolată neagră. Musai de vizitat la un festival stradal şi nu numai.

Locaţie şi preţuri

Atunci când nu îi vedeţi la festivaluri, cei de la Famous Waffles vă aşteaptă la malluri cu un decor haios în formă de bărcuţă. Au până şi cârmă şi ancoră, plus nişte hublouri haioase. Îi găsit la AFI Cotroceni pe bulevardul Vasile Milea 4 între ora 10:00 şi ora 22:00, dar şi la Mega Mall, pe bulevardul Pierre de Coubertin 3-5. Asta în Bucureşti.

În Timişoara se află la Shopping City Timişoara (Calea Sagului 100) şi Iulius Mall Timişoara (Str A Demetriade nr 1), cu acelaşi program 10:00 – 22:00. Evident mai e şi food truckul, care apare la festivaluri (aflaţi pe Facebook unde îi găsiţi).

Preţuri:

Food truck: 10 lei gofra, 1 leu toppingul
În restaurant: 6.5 lei gofra, 1 leu toppingul