Peste 100 de fermieri din județul Suceava au făcut front comun și vor să construiască o fabrică de lactate cu magazin de desfacere în Șaru Dornei

0
1131
fabrică de lactate
Peste 100 de fermieri din județul Suceava au făcut front comun și vor să construiască o fabrică de lactate cu magazin de desfacere în Șaru Dornei

În luna august, firma franceză Lactalis a închis fabricile „La Dorna” din județul Suceava. Acestea se situau în Vatra Dornei și Dealu Floreni, iar laptele era furnizat de către producătorii locali. Gigantul a declarat pe atunci că va păstra contractele cu fermierii români și vor direcționa laptele către celelalte fabrici. Sub umbrela Lactalis mai intră și companiile: Albalact, Covalact, Dorna Lactate, Lactate Harghita și Rarăul.

Potrivit ZF.ro, peste 100 de fermieri din zona de munte a județului Suceava au făcut front comun, adunându-se în cooperativa agricolă Cașcașaru Dornei. Aceștia își propun să construiască o fabrică de lactate cu magazin de desfacere în Șaru Dornei. Reprezentanții cooperativei agricole au atras fonduri europene în valoare de peste 3 milioane de lei prin intermediul AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale). De asemenea, fermierii și-au exprimat dorința de a deschide fabrica cât mai curând.

Cooperativa agricolă Caşcaşaru Dornei a fost înființată în urmă cu doi ani. Se pare că în anul 2019, aceasta a raportat o cifră de afaceri de peste jumătate de milion de lei, conform datelor de la Ministerul de Finanțe. Cooperativa Cașcașaru Dornei deține o suprafață totală de aproape 1900 de metri pătrați în localitatea Șaru Dornei. Conform proiectului tehnic depus pe site-ul AFIR, suprafața construită va măsura aproximativ 1.000 de metri pătrați.

În județul Suceava se cresc cele mai multe bovine, peste 130.000 anul trecut, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică. Aflăm și că la nivel național există peste 150 de unități de prelucrare a laptelui crud. Se pare că 14 dintre acestea se află în județul Suceava, fiind județul cu cele mai mari fabrici de lactate. Se pare că în aceste fabrici lucrează peste 1.500 de persoane, iar afacerile cumulate valorează peste 400 milioane de lei.