Cum scăpăm de risipa de alimente: planificarea meselor şi cumpărăturilor prestabilitate reprezintă o soluţie

0
719

Pe 16 octombrie, adică astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare, iar cu această ocazie LifeBox, liderul pieţei de livrare de mâncare sănătoasă de la noi a dezvăluit un nou proiect. E vorba despre o iniţiativă de combatere a fenomenului de risipă alimentară, care e tot mai accentuat internaţional, dar şi în ţara noastră.

Astfel, consumatorii primesc câteva sfaturi simple prin care pot contribui la diminuarea acestui fenomen. În 2020 prin conceptul celor de la LifeBox au fost salvate de la risipă peste 55 de tone de alimente. Datele extrase din ghidul LifeBox arată că pentru alegerea optimă a meniului, 3 din 4 respondenţi au răspuns la întrebarea „Ce faci cu mâncarea care îţi rămâne în frigider, neconsumată?” prin faptul că o aruncă. Acesta este un obicei întâlnit în special în mediul urban, în vreme ce un sfert dintre cei chestionaţi spun că au grijă să consume tot sau să doneze mâncarea.

Câteva soluţii în această privinţă sunt date chiar de LifeBox: planificarea meselor cu câteva zile înainte sau chiar cu o săptămână spre exemplu. Astfel, vei cunoaşte întocmai cantitatea de alimente de care este nevoie. De asemenea, o cantitate prestabilită ajută şi la control porţiilor şi oferă beneficiul de a consuma fix cât este nevoie. LifeBox reduce semnificativ riscul de risipă alimentară prin livrarea zilnică de meniuri personalizate concepute pentru fiecare stil de viaţă şi preferinţă.

Clienţii care aleg abonamente, cu o medie de comandă de 7 zile în avans, dar care se poate extinde până la 3 luni per comandă contribuie şi mai mult la reducerea risipei. Astfel, compania poate gestiona mult mai bine stocurile de alimente, încât să se aprovizioneze cu produse şi cantităţi necesare preparării meniurilor LifeBox.

Există diversitate prin prisma celor peste 300 de reţete diferite, concepute special de un medic nutriţionist specializat în obezitate infantilă, Anamaria Iulian, alături de chef Alex Cîrţu. Aceştia respectă atât proporţiile şi asocierea corectă între ingrediente. Livrările se fac contactless, iar ambalajele care erau acceptate pentru reciclare au fost înlocuite cu unele 100% biodegradabile.