Glovo va inaugura la Braşov roboţi care livrează produse acasă clienţilor

0
1792
Marc Turjanica, owner of the Hamburg organic food shop Bio.lose, sends the delivery robot loaded with ordered food to the customer with an app. The Starship delivery robot, which has sensors, cameras, GPS and radar, brings food from shop and restaurateurs to customers. Photo: Christian Charisius/dpa

Dacă dronele folosite de Amazon pentru livrări datează deja de 2 ani şi acel program pilot nu a părut a fi chiar un succes, ei bine acum avem o tehnologie similară sosită chiar în… România. Glovo vrea să testeze o serie de roboţi autonomi pentru livrări în loc de curieri, iar un test se va face la Braşov.

Livrările pe bază de roboţi se practică deja în SUA, atât pentru livrări de bunuri, cât şi de mâncare. Cei de la Biz Braşov au aflat că Glovo vrea să testeze în municipiul Braşov un proiect de livrare prin intermediul unor vehicule autonome de mici dimensiuni. E vorba despre roboţi, iar programul pilot va fi desfăşurat în zona Coresi. Documentaţia a ajuns deocamdată la Primăria Braşov pentru aprobare şi ei vor rula pe trotuare şi zone pietonale, urmând a traversa pe la trecerea de pietoni.

Sunt asistaţi manual de la distanţă şi vor avea o viteză maximă de deplasare de 15 km/h. Comisia de Circulaţie din Braşov a discutat acest proiect, pentru a îl aproba sau nu, încât să nu perturbe traficul. Comenzile se vor face în prima fază la birouri şi blocuri din zona Coresi. Programul va demara din toamnă şi va ţine 6 luni. Vor fi livrate întâi alimente uşoare pe distanţe scurte. Glovo subliniază că nu vrea să înlocuiască curierii umani, ci doar să crească eficienţa livrărilor pe distanţe scurte.

Roboţii folosesc AI şi deep learning pentru a procesa imaginile video de pe cameră, identificând obstacole, străzi, trotuare, animale, maşini şi oameni. Astfel vor acorda prioritate şi ocoli obstacolele. În general roboţii de gen au o trapă specială şi un recipient în care angajaţii restaurantului pun mâncarea şi băutura, temperatura fiind reglată în funcţie de preparat.

Proiecte similare se desfăşoară în SUA, iar roboţii sunt de obicei bazaţi pe motoare electrice.